Portfolio

“There is no right way to be designer.Every designer is different to every other designer. You don’t have to change who you are, deform yourself into some stereotype. Your individuality will guide you in becoming the designer you are meant to be.” 

Quentin Newark

1383643_517904028329353_1743504781_n

Naše učenica Tamare Stanković, sada studentkinja prestižnog Royal academy Antwerp Photo: Plezir magazin

Dolazi nam polako i kraj sezone i vreme je da sumiramo utiske. Priča o pripremi portfolia nije slučajno tema ovog posta. Stalno se vraćam na to šta nisam ili jesam naučila kroz svoje školovanje. Svaki put kada sebi postavim to pitanje, ono me vraća na rad sa mojim studentima, odnosno mojim polaznicima programa pripreme portfolia za Fakultete i Akademije modnog dizajna.

1926815_516210555165367_1293557697_n

Rad naše učenice Tamare Stanković Photo: Plezir magazin

Pa da počnemo.

Život nosi pravila, tako i priprema portfolia nosi neka pravila. Za početak ono prvo: Nema pravila, ona su tu da se ruše! Naše jedino pravilo je format, dimenzija, ako je zadata…i broj zadataka, ako su zadati! Mada, možda i to pravilo možemo da prekršimo. Ovo nije anarhija, već podsećanje da smo svi veoma jedinstveni. Kada u mnoštvu studenata koji se prijave na polaganje prijemnog ispita dođete vi, morate sa sobom poneti vašu jedinstvenost. Nju ne možemo savršeno spakovati u kalup i potruditi se da liči ili podseća na neki maestralni rad koji smo videli. Zapamtite svi smo jedinstveni i naš rad nije ništa specijalno savršeno, već je samo refleksija nas samih. Kada to prihvatimo, prestaćemo da se trudimo da zasenimo, već ćemo uživati u procesu. Jer najzad umetnost je igra! Priprema portfolia je igra! Što se lepše igramo i saznajemo na putu, to je naš portfolio lepša refleksija nas samih. Bez panike molim, dobro došli u najdivniji period vaših života. Pre, tokom i posle  studija 🙂

Prvi korak pri upoznavanju kandidata za naš program priprema portfolia je interviju. Možda i najjači utisak ostavljate kroz interviju. Nije slučajno da isti taj interviju ostavlja i najjači utisak i pri samom upisu fakulteta. Koliko ste spremni da radite, da li je umetnost i moda nešto za šta živite? Vaš upis na fakultet kao i na naš program se posmatra kao prvi korak ka vašoj profesionalnoj budućnosti. Zato je bitno da se prepozna da je to vaša budućnost i da je celim bićem želite i živite. Želeti i živeti nije isto.

 “You can not play the game if you are not yet in the game”

Upamtite to, odnosno sagledajte svoje kapacitete. Kroz interviju i mi sagledavamo vaše kapacitete. U odnosu na predanost, borbu i dobru analizu počinjemo lep, dugačak i zabavan rad na portfoliu = vama = profesionalnoj budućnosti.

Vaš portfolio trebate da tretirate kao posao dizajnera. Nije dovoljno da samo predstavite kolekciju, ona mora da ima i dobro pakovanje. Sjajan posao koji ste razradili, biće uništen lošim pakovanjem. Tako su forma i suština dva elementa koja se moraju poklapati i jedni iz drugih proizilaziti.

 Razmišljajte o vašem portfoliu kao o najbitnijem dizajnerskom poslu koji ćete ikada imati. 

Kada  birate fakultet na koji želite da aplicirate morate razmišljati o dva elementa:

– Kako ja prepoznajem sebe u ovom fakultetskom programu?

– Kako i zašto bi fakultet prepoznao mene i zašto bi baš ja bila/bio osoba koja je njima intresantna?

Nisu svi fakulteti isti i treba kao i u svemu u životu pažljiva prepoznavanja napraviti.

Naš program traje godinu dana i podeljen je po sekvencama. Deo je istraživačkog, deo tehničkog karaktera i najbitniji deo je onaj gde se upoznajemo i gde razvijamo vaše kvalitete. Postoje različiti načini učenja i savladavanja prepreka i zadataka kroz proces. Meni blizak i pokazao se veoma uspešan je sistem gde polazimo od pozitivne motivacije, odnosno do onoga po čemu ste vi posebni i drugačiji i to razvijamo. Jednako tome je i ono što je potrebno za dobar portfolio – individualnost i prepoznatljivost.

Ovde ne  govorimo o savršenosti. Trudimo se da savršenost ostavimo po strani i da ostavimo mesta nesavršenosti. Tako vaš ličnost može da zasija.

10003540_525740487545707_2103461679_n

Rad naše učenice Tamare Stanković Photo: Plezir magazin

Finalni projekti odnosno radovi koje prezentujemo trebaju da sadrže do petnaest najboljih radova. Ako ih  nema toliko, bolje je da izaberemo i manji broj onih koji su po kvalitetu ujednačeni. Balans je ključ svega. Portfolio treba da nosi ujednačenost.

Po mojoj proceni second-best radove bi trebali da stavimo na početak, kao neka vrsta uvoda. Zatim razrada pa zaključak. Na kraj portfolia smeštamo svoje najbolje radove. Gradacija je dobra i dobro je završiti sa kvalitetnim radovima. Kao i u životu, najjači utisci su oni koje poslednje nosimo. Najzad najkvalitetniji radovi su nam dobra početna tačka za ono što biva sledeće, a to je interviju.

Vaš portfolio predstavlja vaš talenat, kreativnost i kako rešavate dizajnerske probleme. Portfolio je o vama i to je ono što će se ocenjivati kroz interviju.

Kada  govorimo o formatu koji nam je potreban za portfolio, bitno je da upamtimo da sve škole ne traže isti format. Tako ćemo i u odnosu na format prilagoditi i svoj rad. Negde je digitalna forma obavezna, negde je još uvek intenzivno na snazi klasični portfolio. Imajući to u vidu sam rad sa polaznicima se kreće i kroz digitalni mediji, ako je potrebno.

Za kraj:

“Any tehnical skill can be learnt, any process mastered, any computer tamed. Likewise you can adapt, modify, plagiarize, bastardizeas much as you like. But non of above will produce true creativity. True creativity comes from you. Pure you. And no ouniversity, intership, boss or computer can teach you that, That is your choise, your responsibility. Commit to you and you will truly create” 

Otto Bathurst 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s