Kurs pletenja

Priča o kursu pletenja, koji se tradicionalno održava svake jeseni u Ateljeu Milene Čvorović -Artyfashionparty. Kurs vodi Maja Danailov- više informacija o Školi pletenja možete naći na ovom linku.

Priča iz mog ugla izgleda ovako: Godinama želi, ali nemam vremena. Sanjam ogromne šalove koje pletem dok slušam jazz, pijem čaj i jedem mandarine. Napolju je hladno i mrak rano pada. Ne skidam sa nogu patofnice i sve miriše na zimu. U kuću ulaze zavejani ljudi, puni snega na svojim kaputima. Tup tup, otresanje snega sa čizama. Naranđasto nebo i miris sveća. Pečene jabuke i cimet. Psi koji se meškolje i čekaju da ubace njuškicu u sneg. Možda bih i njima mogla da ispletem džemperiće? Drugi deo moje zamišljene priče ide u pravcu snega sa filma.Veliki grad i ogroman šal. Čizme na štiklu i vunena suknja u stilu pedesetih. I da naravno bez bljuzgavice.

Ako zanemarimo moj film za koji kažem da nemam vremena.Priznajem odlučila da počastim sebe-SVOJIM VREMENOM- vremenom u kome ću uživati i posvetiti se stvaranju i meditaciji koja zahteva rad iglama i vunicom. Obećala sam sebi da će vreme za pletenje biti vreme za ljubav. Napraviću šalove svim ljudima koje volim, a tokom procesa slušaću divne zvuke i odmarati se od napornog dana.

Majina priča iz prakse vas čeka u ovom divnom intervijuu. Uživajte i probajte da se vratite u ono vreme kada nismo žurili.

Featured image

1.Draga Majo, pletenje je više od zanata. Šta je to što ga  čini drugačijim?

“Zadovoljstvo! No, i ono je uvek subjektivno, neko voli da plete, neko da nosi pletene stvari, neko je zadovoljan sto je upravo završio projekat. U ovu veštinu uključene su i druge – slaganje boja, matematika, trodimenzionalno razmišljanje … ”

2.Svaki rad rukama I svako stvaranje dozvoljava  nam da budemo prisutni u trenutku. Kako pletenje utiče na  tebe? Da li možemo reći da je to neka vrsta relaksacije?

“Jednostavne mustre nam pružaju opuštanje, jer je to ujednačen pokret u stalnom ponavljanju.Komplikovanije mustre nam zauzmu cele misli i tako se odmičemo od problema ili svakodnevnice.Kod mene pletenje pruza jednu vrstu meditacije, mogućnost da se razmišlja i mašta, gde ubrzo dobijam puno ideja, a ponekad i neko razrešenje! ”

3.Živimo u vremenu koje nosi savremene trendove, brze promene, način života koji podrazumeva multitasking. Da li pletenje I heklanje može da donese mir koji nam svima nedostaje?

“Sigurna sam da može, i mnogi se sa mnom slažu. Kada ovladamo veštinom pletenja, mi možemo svašta još da radimo!Često kažem kako ne mogu da pogledam televizijski program, a da ne pletem. I onda, ako sadržaj nije bio zadovoljavajući, nisam izgubila to vreme. Imam nešto ispleteno!”

4.Kojom brzinom protiče vreme  dok pletete?

“Početnicima ono protekne vrlo brzo, jer uče nove stvari i dosta se koncentrišu. Oni koji mogu da rade još nešto usput, recimo da štede vreme.”

5.Šta je to što polaznice tvog kursa pletenja najviše pokreće, čemu se raduju tokom pletenja I da li je  finalni prozivod ono čemu teže ili vremenom nauče da je process pletenja jednako divan kao I finalni proizvod?

“Mislim da je velika stvar što pletu u grupi. Tu se međusobno podstiču, malo i takmiče, a kasnije se mnogo razmenjuju ideje i saveti, i to ne samo vežano za pletenje. Rekla bih da se najviše raduju atmosferi i druženju.”

Featured image

6.Tvoji počeci I kako I na koji način se danas odlučuju devojke I žene da pletu?

“Kao i mnogi i ja sam naucila pletenje od mame, jos kao dete. Pomalo sam plela u srednjoj skoli i na fakultetu, ali me je pletenje tek sada potpuno osvojilo.Na casovima nema pravila – dolaze nam i studentkinje i penzioneri, mame, poslovne zene, ali sve zele da nadju hobi, nacin da uvece utrose vreme, ili obraduju svoje najmilije.”

7.Da li bi I mlađa deca  mogla da savladaju pletenje I koji bi to bio uzrast? Pletenje umesto igrica na kompijuteru- Za ili protiv?

“Da, svakako, ali je program njima primeren. Manja deca uče pletenje na prstima, ili slažu kolaže od već ispletenih komada. Savetujem da se prihvate igala tek posle desete godine. Kako mi je omiljena teorija o zlatnoj sredini, ne bih rekla da treba isključiti igrice ili pletenje – zasto ne oboje? U igricama mogu da se vežbaju refleksi, a u pletenju motorika.”

8.Na kursu koji vodite postoje I program vođenih radionica- reci nam nešto više o tom?

“Radionice pohađaju polaznice koje su završile sva tri kursa – one znaju većinu tehnika i mogu da se prihvate komplikovanijih projekata kao što su rukavice, čarape, džemperi…  Svi koji žele da dodju na radionicu unapred mi posalju temu ili projekat koji bi hteli da rade, te se dogovorimo pre samog časa šta da pripreme i donesu. Ako su neodlučne, tu sam da ih posavetujem.”

Featured image

9.Kakvi su planovi Škole pletenja?

“Volela bih da ovoj veštini naučimo još mnogo ljudi, kao i da putujemo po Srbiji i razmenjujemo iskustva.”

Featured image

10.Za kraj ove naše priče o pletenju-više od zanata, šta bi još mogla da nam kažeš, a važno je I nismo pitali? Mala tajna koju samo pletilje znaju?

“Da pomenemo i neke lošije stvari pletenja, ali i njihovo razrešenje. Na primer, pletenje traži mnogo sedenja, jer izrada projekta nije brza. No, plesti se može i stojeći, ili sedeći zavaljen u fotelji ili kauču. Nedavno sam usvojila i model po kome pletem najviše pola sata, a onda malo radim vežbe razgibavanja!Posebno je zadovoljstvo plesti u parku po sunčanom danu! Težim da sa sobom uvek imam neki mali projekat (heklanje je odličan izbor), jer tako i uvek lepo iskoristim vreme kada čekam, ili se odmaram posle šetnje.Često imam i više projekata – primerenih situaciji. Mali za nošenje u tašni, komplikovani kada samo to želim da radim, jednostavni za seriju ili druženje …

Featured image

Dodjite kod nas na kurseve da saznate jos mnogo toga!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s