Interviju- TRAGOVI- Aleksandra Heleta Milošević

Veliko nam je zadovoljstvo da vas upoznamo sa našom učenicom Aleksandom Heletom Milošević.
Aleksanda  je na  kurs Slikanja na svili ( više informacija možete naći OVDE)došla sa skicama i crtežima koje je želela da pretoči u slikane svile.
Korak po korak i Aleksandra me je svaki dan oduševljavala novim pričama, bojama, dezenima.
Da ne dužim, uživajte u njenim mislima i njenim slikama.
Kako Aleksandra boji svoj svet.
Kontakt za njenu FB stranu kliknite OVDE.

1.Aleksandra, kažite nam kako nalazite inspiraciju, šta su reči za vas i kako ih prenosite na slikane svile?
“U prirodi postoji bezbroj interesantnih tekstura, boja, oblika. U arhitekturi takođe. Svakodnevni događaji, umetnički rad, osobe, reči, pokreti, dodir, pogled, ceo svet koji nas okružuje je jedna velika inspiracija i često pokreće raznorazne impresije. Lepo je imati mogućnost tim se pozabaviti, pronaći način kako napraviti umetnički izraz svih tih zapažanja, ostaviti Tragove četkicom, obojiti ih svojim bojama, u kojima se opet neko prepozna, pa energiju prenese dalje, itd. To je ceo jedan svet koji egzistira i zanimljiv i zabavan je strašno.”
 
2.Ljubav prema svili i kako je nastala?
“Sve deluje kao  da se desilo sasvim slučajno, ali nije lako se ovim bavim relativno kratko, volim umetnost i ceo život nešto crtam, čitam, pomalo sviram i mnogo slušam muziku. Ali kada sam u Milaninom ateljeu otkrila taj moment povlačenja četkice i razlivanja boja,  svila se pokazala kao fantastično tlo za sve moje kreacije. Čini mi se da je za moje radove u pitanju bila bilo koja druga podloga, ne bih uspela izvlačiti senzualne, obojene niti u formi priče koju želim prikazati. Taj sudar unutrašnjeg sveta i nežne, meke svile morao je biti ljubav.”
 
 
 
 3.Smatrate li da su unikatne tehnike oslikavanja svile nedovoljno aktuelne?
“Svi smo mi postali robovi ponavljajućih radnji, rutinskih, koje često radimo, ne pitajući se da li baš tako i trebamo i da li je to najbolje što umemo. Tako je sa većinom stvari, pa i sa ovom delatnošću. Kada se priča o oslikavanju svile, zna se otprilike sta se može očekivati, koji motivi. Nije loše se malo pomeriti u šablonima, u razmišljanjima, tako se dobijaju unikatne, nove tehnike, samim tim i drugačiji izrazi.”
 
4.Kako publika reaguje na Vaše slikane priče?
“Jako lepo, i super je videti da se ljudima sviđa ono što radiš! Mislim da je privlačno zbog jedinstvenosti priča, boja i zabave . Publici je istinski interesantno, a mislim da velika većina oseća i višeslojnost radova u kojima se prepoznaje. Kako kažu pojedini, nije tu u pitanju samo estetika, na oko lepo i privlačno. U pitanju su slojevite priče. Tu ima nešto pomalo mitsko i bajkovito, a opet blisko! Meni to može biti samo motiv da nastavim dalje .”
 
5.Kako izgleda Vaš kreativni dan?
“Oslikavanje svile je za sada, ono sto bismo u žargonu rekli hobi, tako da predstavlja oazu celokupnog dana ili nedelje. Sve ostalo što predstavlja  operativni život u ovom gradu je standardno kao i za svakoga, gužva, frka i šiz J. S tim, što svaku pojavu koja mi bude zanimljiva, privlačna na bilo koji način negde zabeležim kako bih je kasnije pretočila u rad. Volim da diskutujem sa porodicom i bliskim ljudima o impresijama i radovima. Takođe, pronašla sam više zanimljivih kutaka, kreativnih radionica u koje volim da zavirim i petljam tamo nešto. Jedno od takvih mesta je i Artyfashionparty.”
 
 
 
6.Koliko je vremena potrebno za nastanak unikatne marame od ideje do realizacije?
“Kako vreme odmiče, sve više, što mi je drago, jer se tako razvija i neguje nešto čime se bavim. Ponekad danima samo smišljam šta želim oslikati, da li ilustrujem priču ili događaj, neku spoznaju ili energiju neke osobe. U slučaju da je u pitanju narudžba, zajedno smišljamo šta ilustrujemo. Zatim sledi pravljenje skica, odabir palete boja. Pa onda to posmatram, korigujem, dopisujem. Ako planiram da u ilustraciju uklopim i tekst, biram citate, tekstovi. Sam  proces oslikavanja traje nekoliko dana. Likovi koje slikam su stilizovani, nadrealni, pomalo ‘stripovski’ i kao takve ih pokušavam pronaći u bilo kojoj ilustraciji koju želim nacrtati.”
 
 
 
7.Da li postoji neki motiv koji se uvek provlači kroz Vaš rad?
“Tu je taj motiv žene, žene i muškarca, kreatora života, energije, koji menjaju tok stvari, stvaraju nove svetove, ruše iste, itd. Pomalo su stvarni, pomalo su deo bajke. Duboko su senzualni i iznose svoje priče onakvima kakve zaista jesu u datom trenutku. Vezani su raznim simbolima, bojama, teksturama, teksovima koji zajedno predstavljaju ilustraciju kojom zrači neka osoba, situacija, ili delo. Svakako osim ilustrativnih radova, oslikavam i apstraktne, gde se igram sa bojama, svetlom, kontrastima, pozadinama, itd.”
 
 8.Kako vidite svoju umetnost za par godina?
“To je jako teško reći, ali svakako ću nastaviti da se izražavam po nekom svom unutrašnjem impulsu. Otkrivam mogućnosti da raznoraznee unutrašnje svetove i energiju koju oni stvaraju ostavljam kroz Tragove koji će opet prenositi tu vrednost i energiju nekome drugom, itd. Lepo bi bilo uspostaviti vezu i energiju u sredini u kojoj živiš na taj način, negovati radost kreativnog stvaranja! Možda će menjati formu, tehniku, podlogu, ali suštinski ideja će biti ista.”
 
 
 
9.Klijentela u Srbiji?
“Još uvek ne razmišljam ozbiljno o klijanteli, za sada su to devojke, žene koje pripadaju svim grupama i mogućim grupacijama. Vezuje nas to das u im moji radovi dopadljivi i da zajedno pričamo priču. Bude nam zabavno da osmišljamo rad na kom ću raditi. Ceo taj process komunikacije sa ‘klijentom’, sa nekim ko će sutra nositi maramu je interesantan, jer se dogovaramo oko motiva, kolorita, priče i emocije koju ista nosi!Ponekad mi prepuste da sama naslikam kako ja to vidim, onda bude zanimljivo kada je završim. Sve je to deo jednog procesa i volim kada prisupim izradi nekog rada na taj način.”
 
10.Glava puna reči i slika za Vas je ?
“Cela ta ideja oko teksta u mojim radovima je dvojake prirode. Postoji snažna potreba da prenesem odabrane citate koje su nam ostavili preci, velikani, pa i aktuelni autori, sve vrednosti koje su zaboravljene i koje je potrebno iznova i iznova ponavljati, na radove koji su moderni, stilizovani, gotovo stripovski i koji su bliski životu današnjice. Nemamo mi baš vremena čitati jednu D.Maksimović ili I.Sekulić, a toliko toga su rekle što i mi danas osećamo i mislimo, zar ne? Ovo je jedan od načina da se pomalo čuje i njihov glas. Da čujemo njihov eho danas, u ovim uslovima, da probamo da iznova čujemo njihove Tragove.
Osim toga, što je rekla jedna moja draga osoba… “Posebno mi se sviđaju oni detalji sa  rukopisom. Ja obožavam rukopis i ne odročem ga se. Svi su zaboravili njegovu čar, važnost i lepotu. I rukopis je neka vrsta slike. SLOVNE SLIKE.”
 
 

2 thoughts on “Interviju- TRAGOVI- Aleksandra Heleta Milošević

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s