Interviju:Magican svet Jovane Petrovic

Valjda svi uvodnici vezani za umetnike pocinju sa rodjena tu i tu , zavrsila u klasi toj i toj…….Ja  bi volela da budemo vise licni , ipak ovaj nas  blog je mesto koje upravo treba da vezuje lepe stvari i kvaitetne ljude , ne po biografijama i datumima rodjenja vec po onome sto mogu da podele sa vama…

Jovana je jedna od devojaka , zena koje cete sasvim lako moci da prepoznate.Ne robuje trendovima, svoja je i smela, sa zanimljivom frizurom i  veoma nasmejana:) I nikako ne smem da zobarvim na divan nakit koji nosi 🙂
Jovanin i moj put se nekako preplicu , isle smo u  istu skolu  , nismo se poznavale.Isle smo na isti fakultet i delile  iste prostorije  , suvise obuzete onim sto radimo prolazile jedna pored druge…Onda su nas sasvim slucajno  vezale nase kuce i pocele smo da se druzimo.Verujte u nemoguce , pa  onda dolazimo do toga da vas posao moze da se izrodi nakon setanja pasa.
U razgovoru smo dosle do toga da su njeni savrseni Indijanci , koji su mene oborili tokom studija..I   uvek sam se pitala  ciji su to radovi…Valjda sve u zivotu dodje u pravom trenutku , tako je i nase poznanstvo doslu u pravom momentu i otvorilo nam prostora za saradnju .Jovana Petrovic radi kao profesoru Ateljeu i vodi Kurs slikanja na platnu  .Jovana Petrovic – O sebi- 1.Male slatki dnevni rituali? Koji ti je omiljen?

Kafa + slusalice na usima i moja omiljena muzika pojacana toliko da ne cujem nista drugo.

2.Jedna  rec koja te  moze definisati?

Jos uvek je nisam nasla 🙂

3.Omiljeni ukus sladoleda?

Ovo je bas tesko pitanje, jer mi je to najomiljeniji slatkis. Neka bude cokolada 🙂

4.Bez  cega ne moze dan da ti  pocne i da se zavrsi?

Bez osmeha i lepe reci.

5.Destinacija koju moras posetiti?

Jos jedno tesko pitanje 🙂 Jedna od stvari koja me najvise ispunjava su putovanja. Volela bih da posetim Maroko i Nepal. I postoje neke zemlje i gradovi u koje prosto moram da se vratim.

6.Zasto bas Indijanci?

To se nekako godinama akumuliralo u meni kao ideja. Kao mala sam sa dedom gledala filmove sa Indijancima i bila duboko nesrecna sto “neke tamo cike” hoce da im naude i bili su mi jako interesantni jos tada. Kasnije kako sam se upoznavala sa istorijom postali su mi jos drazi. A posto jako volim prirodu i sve vezano za nju, dopalo mi se kako su oni na poseban nacin bili povezani sa njom. Tako da sam negde tokom studija shvatila da bih volela da podsetim sebe i druge ljude na neke zaboravljene vrednosti, a meni najprirodniji nacin je da to i naslikam.

7.U kakvom prostoru vidis svoje slike Indjanaca?

To zavisi od formata. Vece slike zahtevaju vece zidove i obrnuto. Nije mi to toliko znacajno, koliko mi je vazno da su u “dobrim rukama”.

8.Koji tip ljubitelja umetnosti  moze da pozeli tvoje radove?

Bilo ko kome se dopadne to sto vidi. Mislim da ne postoji pravilo.

9.Koji ti je omiljeni deo procesa stvaranja jedne slike?

Sam pocetak kada se radja ideja i taj momenat kada uzmem platno i boje i pocnem sa prvim potezima. Ali ono sto me najvise ispunjava je onaj period kada sam toliko duboko u procesu slikanja da zaboravim i gde sam i koliko je sati.

10.Sta za tebe predstavlja tvoj sketchbook?

Predstavlja mestasce na kom se skupljaju sve ideje koje posle mogu da prerastu u nesto ozbiljnije. Ali i mesto u koje zaronim crtajuci cak i kada nemam jasnu ideju 🙂

Ono sto mene svakako  kod njenih radova privlaci je  njena ekspresija i doslednost.Nadam se da cemo se uskoro druziti na nekoj od njenih izlozbi:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s